top of page
Search

Metsän veistos: Käsin veistetyn hirren kauneus

  • Writer: Tero Aarni
    Tero Aarni
  • Feb 9
  • 2 min read

Kuvitellaan kaunis metsäpolku. Se johdattaa vanhaan pihapiiriin, jossa punamultamaaliset vanhat rakennukset tervehtivät sinua. Pihapiiri on harmooninen ja seissyt paikallaan satoja vuosia. Rakennuksista on pidetty hyvä huoli ja kaikki on lähtenyt liikkeelle pienestä kirveellä hakatusta saunamökistä, jossa on majoitettu kun on alettu rakentamaan upeaa päärakennusta.

 

Upeita vanhoja rakennuksia kunnioitetaan, mutta miksi uusia rakennuksia ei tehdä kestämään? Rakennuksille annetaan 50 vuoden elinkaaria ja kaikki ekologisuus perustuu rakennuksen energiamittauksiin.

 

Kun ihmisen vaeltaminen päättyi ja alkoi maanviljely. Vaihtui teltat massiivipuurakenteisiin. Puut hakattiin talvella, ja ne mitattiin tarkasti tulevan rakennuksen tarpeisiin. Taloja tehtiin pitkään ja hartaasti. Ei ollut ruuveja, eikä niitä tarvittu. Puuta osattiin käsitellä ja liitoksiin nähtiin vaivaa.

 

Suomessa puun käsittely on ollut aikoinaan todella ihailtavaa. Valitettavasti sotien aikaan rintamalle jäi todella paljon kättentaitoa. Alkoi jälleenrakennus, ja jokaisen isännän piti tehdä nopeasti jotain, ilman mitään koulutusta. Alettiin oikomaan ja työnnettiin eristettä sinne mistä ilma pääsi läpi ja mistä tuntui vetoa... Tätä sitten opetettiin jälkikasvulle ja siitä alkoi tulla vakiintunut tapa rakentaa.

 

Tuli teollinen hirsituotanto ja unohdettiin perinteitä. Alettiin tekemään aina halvemmalla ja halvemmalla. Alettiin yhdistämään rankarakentamista ja verhoiltiin päälle. Loppujen lopuksi kutsuttiin 100*150mm liimapuuparrua hirreksi.

 

Taarnilla halutaan tehdä rakennuksia, joita katsellaan monen sadan vuoden päästä ja ihaillaan, miten ne ovat kestäneet aikaa. Ja sukupolvelta toiselle, ovat antaneet tervettä elinympäristöä ja turvaa perheelle.

 

Samalla halutaan lisätä tietoisuutta, että nykymaailmassa käsin veistetty hirsirakentaminen ei välttämättä ole yhtään sen kalliimpaa kuin teollinen hirsirakentaminen. Hitaampaa se on tietenkin, mutta kehikon tekemiseen ei tarvita kuin katos ja halua ja taitoa tehdä upeita rakennuksia. Ei vaadita linjastoja, eikä satapäisiä tehtaita.

 

Tuodaan perinteitä takaisin, ja sovelletaan niitä tähän päivään. Tehdään kestävää nykypäivää. Ei ole tarkoitus tehdä vetoisia mummonmökkejä ilman mitään mukavuuksia, kuten sähköä, vettä tai nettiä. Vaan yhdistää nykyajan rakennustieto ja karsia kaikki rakennukselle tarpeeton pois.

 

 

Lämpimin terveisin

Tero Aarni

0504410182




 
 
 

Comments


bottom of page